Podoba Božjega usmiljenja

 

  Bookmark and Share

Podoba Božjega usmiljenja

 

 

PODOBA BOŽJEGA USMILJENJA

Njen nastanek je v zvezi z videnjem, ki ga je sestra Favstina imela v Plocku 22. februarja 1931; tedaj ji je Kristus izrekel željo, da bi naslikala tako podobo ter pod podobo napisala besede: Jezus, vate zaupam.

Podoba predstavlja od mrtvih vstalega Kristusa, ki ima na rokah in nogah sledove križanja. Iz prebodenega, na podobi nevidnega Srca, izhajata dva pramena žarkov: rdeči in bledi. Ko je sestra Favstina vprašala Jezusa o pomenu obeh pramenov, ju je Gospod Jezus razložil takole:

»Bledi pramen pomeni vodo, ki opravičuje duše; rdeči pa pomeni kri, ki je življenje duš. Ta dva pramena žarkov sta privrela iz globin mojega usmiljenja takrat, ko je sulica prebodla moje umirajoče Srce na križu« (299).

Drugače rečeno, ta dva pramena žarkov pomenita svete zakramente, pa tudi sveto Cerkev rojeno iz prebodene Kristusove strani in darove Svetega Duha, katerih svetopisemski simbol je voda.

»Srečen, kdor bo živel v  njuni senci,« je rekel Jezus,»ker ga ne bo dosegla pravična roka Boga« (299).

Podoba nam tako prikazuje veliko božje usmiljenje, ki se je v polnosti razodelo v velikonočni Kristusovi skrivnosti, najbolj rodovitno pa se udejanja v Cerkvi po svetih zakramentih. Podoba mora biti kakor posoda za zajemanje milosti, mora biti znamenje, ki vernike opozarja na nujnost zaupanja v Boga  in nujnost usmiljenja do bližnjih. Zaupanje izražajo besede v napisu pod podobo: Jezus, vate zaupam.

»Podoba,« je povedal Jezus »mora opozarjati na želje mojega usmiljenja, saj tudi najmočnejša vera brez del nič ne pomaga« (742).

Češčenje te podobe temelji na zaupni  molitvi, povezani z dobrimi deli. Gospod Jezus je obljubil vsakemu, ki bo tako častil to  podobo: milost odrešenja, velik napredek na poti krščanske popolnosti, milost srečne smrti oziroma vsakršne druge milosti ter časne dobrine, za katere ga bodo usmiljene osebe prosile.

 »Ljudem izročam posodo, s katero naj prihajajo po milosti k izviru usmiljenja,« je sestri Favstini rekel Gospod Jezus.

»Posoda je ta podoba z napisom: Jezus, vate zaupam« (327).

»Po tej podobi bom delil dušam veliko milosti, zato naj ima vsakdo dostop do nje.« (570).

»Obljubljam, da se človek, ki bo častil to podobo, ne bo pogubil. Obljubljam mu že tu na zemlji zmago nad sovražniki, zlasti pa ob smrtni uri. Sam ga bom branil kakor svojo čast« (48).

»Žgejo me plameni usmiljenja, želim jih izlivati na človeške duše. O kakšno bolečino mi povzročajo, če jih nočejo sprejeti (...). Povej obolelemu človeštvu, naj se oklene mojega usmiljenega Srca, in napolnil ga bom z mirom« (1074).

»Človeštvo ne bo našlo miru, dokler se z zaupanjem ne obrne k mojemu usmiljenju« (300).

»Zapiši te besede, moja hči, oznanjaj svetu moje usmiljenje, naj vse človeštvo spozna moje brezmejno usmiljenje. To je znamenje za poslednje čase, za njimi pride dan pravičnosti. Dokler je čas, naj se zatekajo k izviru mojega usmiljenja, naj se okoriščajo s krvjo in vodo, ki je privrela zanje« (848).

»Piši: Preden pridem kot pravični sodnik, na široko odpiram vrata svojega usmiljenja. Kdor noče priti skozi vrata usmiljenja, ta mora skozi vrata moje pravičnosti« (1146).

 

Dejanje izročitve božjemu usmiljenju

 

O neizmerno usmiljeni Jezus, tvoja dobrota je brezmejna in zakladi tvoje milosti neizčrpni. Brezmejno zaupam v tvoje usmiljenje, ki presega vsa tvoja dela. Popolnoma in brez pridržkov se ti izročam, da bi tako mogel živeti in si prizadevati za krščansko popolnost.

Tvoje usmiljenje želim širiti z izvrševanjem duhovnih in telesnih del usmiljenja, še posebej s prizadevanjem za spreobrnjenje grešnikov, z izkazovanjem tolažbe pomoči potrebnim, bolnim in potrtim. Varuj me torej, Jezus, kot svojo lastnino in svojo čast.

Čeprav včasih trepetam od strahu, zavedajoč se svoje slabosti, imam vendar istočasno brezmejno zaupanje v tvoje usmiljenje. O da bi vse človeštvo pravočasno spoznalo brezmejno globino tvojega usmiljenja, mu zaupalo in ga na veke slavilo. Amen.

 * povdarjeni stavki, ki imajo na koncu v oklepaju (...) številko, so Jezusova sporočila(in naročila) sveti sestri Favstini Kowalski

 
* obvezno                                                        

Ime:*
Priimek:
E-pošta:*
[-] [+]

 

 

 
 
     

 

 

 

 

 


Krajnc.net Top 100 Slovenska spletna lestvica
Glasuj za našo stran
TOP 100 @ Velecenter.com


www.izmenjava.com