MALI ŠMAREN - ROJSTVO DEVICE MARIJE


 

ROJSTVO DEVICE MARIJE (Mali šmaren)

Z rojstvom Device Marije se po dolgotrajnem čakanju na izpolnitev obljube „dopolnijo časi in vzpostavi se nov red odrešenja, ko Božji Sin iz nje privzame človeško naravo, da bi si s skrivnostmi svojega življenja na zemlji osvobodil človeka od greha“(C 55).

Praznik rojstva Device Marije je v 5. stoletju nastal v Jeruzalemu, ko so tam 8. septembra obhajali spomin na posvetitev cerkve Marijinega rojstva. Praznovanje se je hitro razširilo na Vzhodu.

Mali šmaren - začetek praznovanja na zahodu

V 7. stoletju je praznik prešel v Rim. Pod papežem Sergejem 1. (687-701) so začeli ta praznik obhajati s slovesno procesijo, ki je šla od svetega Hadrijana do svete Marije Velike. Praznovanje je doseglo velik razcvet v srednjem veku posebno v Franciji in Španiji.

Mali šmaren - pomebnost

Marijino rojstvo je za ves svet „upanje in jutranja zarja odrešenja.“ To še ni polni dan, to je šele naznanilo Sonca ki ga bo rodila Marija. Jezus Kristus začenja svitati v svoji Materi. Naša narava bo prenovljena, osvobojena greha in zla. Marijino rojstvo je uvod v Jezusovo rojstvo, ker se z Marijinim rojstvom začenja uveljavljati Božji načrt za učlovečenje božjega Sina.

  • Po Jezusovem rojstvu ni bilo nobeno drugo rojstvo tako pomembno pred Božjimi očmi in tako dragoceno za blagor človeštva kakor Marijino rojstvo. Marijino rojstvo je velik dogodek, tesno povezan s celotno skrivnostjo odrešenja, posebno z velikonočno skrivnostjo Kristusove smrti in poveličanega vstajenja.
  • Prav zaradi te zveze razliva praznik Marijinega rojstva veselje in upanje na človeštvo, saj naznanja bližnje učlovečenje in odrešenje.

Mali šmaren -  v Stari in Novi zavezi

Prerok Mihej v berilu tega praznika (5, 1-4) napoveduje oblast drugih do časa, ko porodnica porodi. Čas, ko bo rodila, označuje za začetek nove dobe, ko bo iz Betlehema prišel on, ki naj vlada Izrael.

V Betlehemu se bo namreč z Jezusovim rojstvom iz Device Marije začela doba mesijanskega odrešenja. V odlomku iz pisma Rimljanom (8. 28-30) ki ga lahko po volji izberemo, naj bi bili podobni njegovemu Sinu.

  • Med izbranimi gotovo zavzema Marija prvo mesto. Evangelij (Mt 1, 1-16.18-23) prikazuje Jezusov rodovnik, želeč pokazati, kako je pričakovani Odrešenik prišel na svet po Mariji: „Jakobu pa se je rodil Jožef, mož Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki se imenuje Kristus“ (1, 16).

  

  • Vir: France Oražem; Leto Kristusove skrivnosti 105 - 106

  

 
* obvezno                                                        

Ime:*
Priimek:
E-pošta:*


[-] [+]